Etkezes 1. resz – Reggeli

2013 március 1. | Szerző:

A nap altalaban teaval, chai-jal kezdodik, ami egy fuszeres tea tejjel. Hiaba elek Angliaban, valahogy nem tudtam megkostolni a teat tejjel. A tea nekem max. mez es citrom egyuttessel mukodott, vagy csak siman, de elkepzelni sem tudtam, hogy tejjel igyam vagy akar megkostoljam. Aztan egyszer egy indiai tarsasagba csoppentem (mar tobb, mint 3 eve az orszagaban eltem) es kozoltek, hogy normal kajat ne varjak a vendeglatonktol, fozni nem igazan tud, de a tarsasagban o kesziti a legfinomabb teat. Megkaptuk a teat, megkostoltam, es nagyon finom volt. Kiderult, hogy gyomber, cukor, viz, teafu es tej az osszetetele. Masnap igyekeztem reprodukalni, termeszetesen nem en lennek, ha nem kiserleteztem volna tobb fuszerrel hozza, igy kerult bele fahej, szegfuszeg, kardamom es gyomber. Ezeket cukorral es vizzel osszeforraltam (sokszor hagyom sokaig forrni, foni ezt a kevereket, akkor egy intenziv fuszer alapot kapunk, amit tobbfele is felhasznalok) bele szalas fekete teafu, teljes tej (nem jo bele a 1.5 szazalekos tej, mert a tej zsirtartalma adja a tea selymesseget) felforraltam, leszurtem es az eredmeny egy tokeletes chai lett :)

A teahoz sokszor kekszet kinalnak. Amikor az ember tul van a teazasnal (teat egyebkent barhol, barmikor szivesen fogyasztanak) kovetkezik a reggeli. Ez eleg szeles skalan mozog, egy par izelito :

 o Dosa kokusz chutney-val; Dosa altalaban rizslisztbol keszitett ropogos palacsinta vastagsagu teszta. Oriasi valaszteka van (lehet fuszeres krumpli toltelekkel enni, akkor Masala Dosanak hivjak); en egyelore a legegyszerubbel kiserleteztem itthon. Nem egyszeru papirvekonysagut, ropogosat gyartani :) kokusz chutneybol itt a koriander izesitesu van; altalaban az alapot 3 reszre veszik, az egyik marad feher, a masikhoz koriandert kevernek, az a zold; a harmadikhoz pedig chillit, az a piros; Nagyreszt Del-Indiaban honos etel.

 Appam; Szinten Del-Indiaban eszik eloszeretettel, erjesztett daralt rizs az alapja. Lehet tojas curryvel enni, nekem a kokusztejjel valo fogyasztasa jott be nagyon. Eloszor Chennaiban jarva ettem, egyik baratom anyukaja keszitett, huhhh, akkor ott annyira megtetszett, hogy azonnal beszereztem az elkeszitesehez szukseges felszerelest :) Angol idojarasban szinten nem a legegyszerubb kesziteni, hiszen pont a fermentacio az alapja, ami az indiai melegben egyszerubb, mint a hideg angol idojarasnal; igy en a radiator elott pihentetem egy ejszakat.

 Idli; szinten Del-Indiaban elterjedt reggeli, Sambarral fogyasztjak, ami egy zoldseges, paradicsomos, fuszeres szosz; en itt dobverovel (drumstick ) csinaltam a sambart es az idli gorogszenaval (methi) volt izestive.

 Uh, o mar erdekesebb. Nem tudom a magyar nevet, nem is talaltam ra magyar megfelelot; Sagonak hivjak, egy palmabol keszult, es ugy nez ki amit felhasznalunk, mint a kis hungarocell golyocskak. Ezt este beaztatom, reggel leszurom, es egy fuszeres alapra ontom, es ahogy elkeszul, teljesen atlatszova valik. Joghurttal szoktuk enni, nagyon finom.

 Ez buzadaraval keszul, szinten sos, elkeszitese hasonlo, mint a Sagoe, de ebbe nem mindig teszek hagymat. Viszont ebben is van currylevel, es ellentetben a Sago reggelivel, ebbe mindig teszek kurkumat. Szinten joghurttal talalom (mindegyiket lehet anelkul is, csak joghurttal finomabb)

Meg egy masik reggeli is van, amirol most hirtelen nem talaltam fenykepet (az altalam keszitett reggelirol) ami rizspehely, de elteroen az otthoni rizspehelytol, ez lapitott rizspehely. Reggelihez a kozepes vastagsagot hasznalom, a vekonyabbat ragcsalnivalohoz hasznalom. A ragcsirol itt egy kep, ez nagy kedvenc, osszel Diwali elott (a feny unnepe) vodorszam csinaljuk, es pillanatok alatt elfogy. Iden nyaron otthon is csinaltam, hat egy nap alatt eltunt :D

 O egyebkent Chivda neven ismert.

Minthogy a reggelik sora is kifogyhatatlan (omlett, meg amiket meg en sem ismerek :) ) de van egy, ami Kerala allamban nagyon elterjedt. Puttu; rizsliszt az alapja, es egy specialis eszkozben keszitik, kokusszal (Kerala allam egyreszt arrol hires, hogy rengeteg kokuszt hasznalnak, kokuszolajat a fozeshez /nekem az a testapolom :) / es a halrol)

miutan ferjem egyik kedvence, igy meg regebben mikor meselt rola, beszereztem az eszkozt, ami olyan, mintha egy regi, hagyomanyos teafozo tetejere egy regi sparherlt csovet tennek; az edeny aljaba teszem a vizet, a csobe a kevereket, es akkor jo, ha a cso tetejen jon ki a goz;

ezt egy lencseetellel eszik; laktato nagyon;

Na ennyit a reggelikrol nagy vonalakban.

Legutóbbi hozzászólások

Kategória

Nézettség

  • Blog nézettsége: 9046
2025. július
h k s c p s v
« nov    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!