Mindennapi nasik, innivalok 1. resz
2014 október 8. | Szerző: Neela |
Eloszor gondolkoztam, hogy az unnepekrol irok tovabbra is, de aztan a kepeimet nezegetve ugy dontottem, ma etelek lesznek teriteken 🙂
Itt sokkal tobb lehetoseg van az utcan enni, mint otthon; Angliaban is nagy divat a street-food, otthon ez legjobb tudasom szerint a langosban, kolbasz-hurkaban, kurtoskalacsban es fott kukoricaban kimerul, de ki lehet javitani, ha tevedek, regen nem toltottem otthon annyi idot, hogy felterkepezzem a kinalatot;
Kezdem a nagy kedvencekkel;
Cukornadle; Nagyon udito, frissito, imadom; nem tul edes, neha egy kis citromlevel meg fel is dobjak az izet; En mindig jeg nelkul iszom, ami a kulfoldiek szamara erosen ajanlott, minthogy sima csapvizbol csinaljak a jeget; Mumbaiban ittam egyedul jeggel, ahol ki is volt irva, hogy ok asvanyvizbol (palackos vizbol) keszitik a jeget; minden nap kepes vagyok egy poharral meginni; tobb nem esik igazan jol, egyszer kellett 2 poharral meginnom, mert kisfiam bojkottalta valami oknal fogva; a masodik mar nem esett jol;
a cukornadat altalaban elotted preselik ki, a legtobb helyen tobbszor vegig kell hogy menjenek a nadon, hogy minden le kijojjon belole (Mumbaiban volt egy hely, a fent emlitett asvanyvizes jeges ceg, Mumbai Gate-hez kozel, ahol olyan a gep, hogy csak egyszer kell atmennie a cukornadon ahhoz, hogy minden let kinyerjen belole, es egy zart rendszerben mukodik, berakjak az osszevagott cukornadat, es kijon a vegen a rost). En most a regi, hagyomanyos modszert mutatom meg kepekben 🙂
A vegeredmeny egy habos zold ital. 🙂 akinek van lehetosege ra, kostolja meg. (meg nem lattam palackozva, dobozolva, de ha ne adj isten valaki talalkozik azzal a valtozattal, eszebe se jusson kiprobalni; en kokuszvizet vettem elso indiai utam utan dobozolva Europaban, hat egy korty utan a kukaban landolt ihatatlan, elvezhetetlen az eredeti utan)
Azert nem birtam ki hogy ne keressem meg a masik kepet is, igy azt is megosztom 🙂
Es akkor az etelek; Nagyon sok a valasztek, de ha purit eszunk nekem azonnal ket nagy kedvenc az eselyes; az elso, amit sogorom arult elso indiai ittletemkor, nala kostoltam eloszor, es elvarazsolt, Sev puri;
egy teszta az alap, arra kerul osszetort fott krumpli, majd osszevagott hagyma, osszevagott paradicsom (ez hianyozni fog a kepekrol, minthogy amikor csinaltuk, tekintettel voltak ram, es mivel en nem szeretem a nyers paradicsomot, igy nem raktunk egyikre sem), aztan egy mentas, korianderes fuszeres, csipos (chillis) vizszeru szosz, majd egy edes-savanykas szosz, a tamarind szosz, es a sev, ami apro teszta kisutve; eszmeletlen finom izkombinacio; a tobbi purit egyebknet nagyon sok helyen lehet kapni Londonban, Angliaban, legtobb indiai ettermben alap, ez valamiert nem, pedig ez a legfinomabb szamomra 😀
Masik hasonloan finom puri, a Pani puri; a Puri jelentese elozo esetben a tesztalapocska, itt pedig a finom, ropogos teszta alap, amire talalaskor pici lyukat utnek, kerul a tesztaba fott, aprora vagott krumpli, csicseriborso, es a fent emlitett ket szosz, es itt a Pani (jelentese egyebkent viz) a zold, fuszeres vizet jelenti, amivel jol teleontik a tesztat, es ekkor kapja meg az ember; egyszerre meg kell enni, kulonben mindenfele megy a toltelek, es a folyadek; ez is nagyon finom, a lanyok, nok nagy kedvence (nem mintha nem enni ugyanannyi ferfi, de szeretik azt mondani, hogy a lanyok nagy kedvence 😀 )
a tesztakat meg nem probaltam meg hazilag kivitelezni, de a tobbit igen (nem olyan egyszeru, mint amilyennek tunik, na jo, nem a fott krumpli es a csicseriborso :), hanem a megfelelo aranyokban elkeszitett ontett 🙂 )
Van meg Bhel puri, ami puffasztott rizs, hagyma, paradicsom, koriander, krumpli, osszekeverve a szosszal (neha tesznek bele egy kis kockazott mangot is, es granatalma magokkal megszorva talaljak)
es vannak olyan, amelyek joghurttal es tamarindos ontettel vannak, ezekrol most nincsenek kepeim, minthogy egy ideje nem elvezhetjuk egymas tarsasagat, de majd igyekszem begyujteni ha valaki a kornyezetembol enni fog 🙂
Nagyon finom Sweet lime juice-t (edes citromle, olyan, mint a narancs/grapefruit, zold, de edeskes ize van) lehet kapni az ut mellett szinten. Van aki kicsit sosan szereti, de ezen mar igyekszem nem meglepodni, mert itt szinte minden gyumolcsot megsoznak, picit megcukroznak eveskor (sogornom az almat is), mert ez kihozza az izuket. Nekem szemely szerint nem jott be, igy en mindig a hagyomanyos modszerrel eszem oket 🙂
lehet meg kapni egy kevert csomagot, amiben porkolt mogyoro, es egyeb finomsagok vannak; (sajnalatosan ezt is keverik aprora kockazott paradicsommal es hagymaval)
folyt. kov. 🙂
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: