gyumolcsok, azaz ismerkedjunk a helyi alapanyagokkal

2014 június 21. | Szerző: |

Miutan ma sogoromek visszajottek naszutrol Keralabol, es baratja farmjarol hoztak iszonyatos mennyisegu gyumolcsot, muszaly ezt a temat feldolgoznom.

Elso alkalommal amikor Indiaba latogattam, orok baratsagot kotottem a cukornad levevel, es a jakfa gyumolcsevel (Jackfruit). Persze imadom az osszes gyumolcsot, nem kevesebe kiemeleten emlitenem az itteni hatalmas mango valasztekot 🙂 de a jakfa gyumolcse barmikor barmennyi mennyisegben lecsuszik 🙂

IMG_5095IMG_5094 IMG_5093 IMG_5092IMG_5222

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

hogy mit kell tudni errol a gyumolcsrol? Eloszor is 36 kgra is megnohet, de 60 kgs gyumolcs is kerult szuretelesre. Nagyon ragados, de megeri 🙂 Azt viszont csak most tudtam meg, hogy a magja is eheto. Anyosom a kuktaban megfozte, es megkostolhattam. Az ize a gesztenyeere hasonlit.

Ha a keralai  kepeket is rendszereztem, meg felteszek 1-2 kepet a gyumolcsrol egeszben, es a fejlodo gyumolcsrol is.

a masik erdekesseg amit ma lattam eloszor, es anyosom is, pedig o aztan helyi lakos 🙂

Van egy gyumolcsuk, rozsa almanak hivjak, ami hasonlit a mi nyari almankra. Kisse fanyar az ize, de finom. Meg majusban feher valtozatot vettunk. Ma pedig piros valtozatot kaptunk.

IMG_5230

 

 

 

 

 

 

 

 

Apro gombot alkoto magjai vannak, eleg azt kiszedni, es siman eheto 🙂 Belul ureges a gyumolcs, es nagyon szep harang alakja van.

Amikor a gyogyaszatrol irok, bovebben megemlitem majd az amlat, ami az indiai egres. Nagyon jo hatasu gyumolcs, az ajurvedikus gyogyaszatban kedvelt alapanyag. Mar rengeteget olvastam rola, vitaminban szedtem, de a kezembe meg nem kerult. Egeszen mostanaig 🙂

IMG_5077

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Londonban szoktunk venni bananchipset, ami zold banan olajban kisutve. Keralaban kozvetlen kozelrol figyelhettem, ahogy frissen szeletelt banant kokuszolajban sutik. Az ize fenomenalisan finom volt, pedig nem vagyok az olajban sult dolgok baratja 🙂

IMG_5125

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Baberlevel:

Amikor a kezembe adta sogorom, hogy mi ez, mindenre tippeltem volna, csak baberlevelre nem. Az ize kicsit edesebb, es nincs az a fanyar eros illata, mint az otthon ismert baberlevelnek 🙂

IMG_5233 IMG_5220

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Es kaptunk egy par baberlevelbe csomagolt edesseget, ami elmondas szerint csak jakfa gyumolcse es kokusz; Melegen kell fogyasztani. Kostolas utan kideritettem, hogy rizs is van benne, valamint a nagy kedvencem, kardamom. Semmi cukor, de a jakfa gyumolcse alapban edes, es egy nagyon kellemes izt kolcsonoz az egesznek.

Finom volt 🙂

IMG_5225

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kavet is kaptam 🙂 ki kell bontanom majd, es meg kell porkolnom, daralnom 🙂 egy resze marad igy, es finom, eredeti zoldkavem lesz 🙂 most finom zoldteat iszom, egesz jol potolja a napkozbeni kaveimat, eszembe sem jut, hogy kene egy kavet innom

IMG_5235

 

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Legutóbbi hozzászólások

Kategória

Nézettség

  • Blog nézettsége: 9046
2014. június
h k s c p s v
« máj   Júl »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

Blogkövetés

Iratkozz fel a heti hírlevélre és többé nem maradsz le a friss tartalomról.

Az adatkezelés további részleteiről itt olvashatsz: Felhasználási feltételek és Egyedi adatkezelési tájékoztató

Üzenj a blogger(ek)nek!

Üzenj a kazánháznak!

Blog RSS

Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!