Etkezes 2. – Foetkezes
2013 március 1. | Szerző: Neela |
A kovetkezo a foetkezes; Ebed es vacsora; nagyreszt mindig frissen keszul (en altalaban igyekszem ugy csinalni, hogy rizst es lencset csak naponta 1x kelljen fozni, vagy eleg legyen 2 napra, ha csak vacsizunk – ha egyedul vagyok itthon napkozben, sokszor a vacsi az indiai, ebed magyar, vagy fuzios konyha.
Egy foetkezes kotelezo elemei: rizs, lencse, zoldseg etel, chapati (lepenykenyer) ez egeszitheto ki kulonbozo raitak-kal (ez salata jellegnek felel meg) es chutney-val; (ami soha nem ecetes; en nagyon nem szerettem a kaphato chutneykat, es sokaig nem is ettem indiait sem, mert nem szeretem az ecetes dolgokat – kivetel a fincsi kaposztasalata, csemege uborka, de csakis ahogy anyukam csinalja vagy a teso/en; mikor kiderult, hogy az indiai chutneyban soha nincs ecet, mar osszebaratkoztunk – imadom a mangot, es nagyon finom a mango chutney; de sajnos tavaly ilyentajt felnyitottam egy oriasi szep nagy dobozzal, es nem tudtam abbahagyni az eveset, hat, kb. 2 heti adagot bevagtam egy alkalommal; azota ranezni sem tudok
)
Ido- es energia-takarekossag miatt kuktaban fozzuk a rizst es lencset. Nagyon gyorsan kesz, ugyanabban a kuktaban keszul ket kulonbozo edenyben egymas felett. A lencset meg utana temperalom, azaz olajat hevitek, utana romai komenymag kerul bele, chilli, fokhagyma, paradicsomle/ paradicsom – ha paradicsomot hasznalok, sokszor mar a kuktaba kerules elott belekerul – koriander, so, kurkuma, curry level, asafoetida es a megfott pepes voros lencse; fozes elott is bele lehet tenni par cuccot, en altalaban elotte szoktam, mert jobban osszeerik az iz. Azaz a kurkuma egy reszet, asafoetida-t, szeletelt hagymat, paradicsomot, sot es egy kis koriandert en meg a kuktaba kerules elott beleteszem.
Lehet masfajta lencset is hasznalni, mas modon elkesziteni, eddig 3-4 kulonbozo lencset hasznaltam es 3 kulonbozo elkeszitesi modot tanultam, de hosszu meg az ut….
Rizst is lehet csak siman fozni, lehet kuktaba kerules elott egy kis ghee-t tenni bele (tisztitott vajat), lehet beletenni masalat (baberlevel, fahej, szegfuszeg, koriandermag) ; lehet a masalat eloszor olajban heviteni, es utana hozzaadni a megfott rizshez stb…; tehat eleg szeles a skala az elkeszitesi modhoz;
nagyon sokfele etel van, es ezek tobbsege koszono viszonyban sincs az indiai ettermekben kaphato szinte egyenizu etelekhez (Angliarol beszelek, otthon most nyaron voltunk eloszor indiai etteremben, nem ismerem az ottani kinalatot, itt viszont mindenhol Korma, Jalfrezi etc… kaphato, tisztelet a kivetelnek, azert vannak itt is kivetelek, ahol finom, igazi indiai etel kaphato, nem pedig az europai ember izlesere szabott kaja)
egy par izelito, de szerintem majd kesobb is lesz szo meg rola csak a kajarol blogot lehetne vezetni
A vacsi zoldsegetele gorogszena volt krumplival; a raita pedig joghurtos uborka volt orolt romai komennyel.
Itt Chavli a vacsora, ami feketeszemu bab fuszeres szoszban.
itt spenot/krumplival a zoldsegetel es sargarepa van raita-kent, ami reszelt sargarepa, osszekeverve temperalt (olajon kipattogatott) romai komennyel, kis cukorral, chillivel, soval es gorog joghurttal.
ma ugyanezt foztem (ez a kep junius 8-an keszult
) de akkor nem teszem fel meg egyszer;
felteszem a ket nagy kedvenc kepet is; az elso
Mango lassi, imadom; barhova is megyunk vacsizni, mar meg sem kerdik a baratok sem, hogy milyen italt rendelek egy hatranya van csak, egy ilyet megiszik az ember lanya es utana mar nem sok etelt tud enni; egyebkent ez joghurt, mangopure ( a legfinomabb az Alfonso mango) egy kis kardamom (ez nalam elmaradhatatlan) tej es pisztacia a tetejere; cukor nem kell bele, a mango nagyon finom edes; na es ami a legmeglepobb, Indiaban nem kaptam mango lassit, edes, sos valtozatu lassik voltak, de mangos sehol, pedig mango szezon kozepen mentem
Ez egy teljes ebed (mindent utanatoltenek, ahanyszor csak kered, en mar ezzel alig birkoztam meg) amikor Indiaban voltam, mango szezon volt, es ez egy teljes Mango Thali, szinte mindenben van mango (vagyis ami a talkakban van, abban mindenben) egyebkent igy nez ki egy tanyer (vagy nagyon hasonloan) vendegseg eseten is (januarig van idom tanulni, akkor hasonlot kell produkalnom Indiaban – minthogy a blogot egy masik oldalon kezdtem el, ez kb. fel eves bejegyzes; azota itt vagyunk mar Indiaban, es nem, meg nem tudom a helyes rendszert 🙂 viszont tanultam sok mast, amit egy kesobbi bejegyzesben teszek kozze ) a kenyerfelek: puri (a kicsi hatrebb, ez olajban sutott, kicsit puhabb a tesztaja, mint a lepenykenyernek, ami elol talalhato) a sarga tesztaju Puran pooli (ez egy edes lencsevel toltott lepenykenyer, nagyon finom), automatikusan jar a tanyerra so, citrom, stb…
kanal csak a jobb oldal legszelen (kanalhoz legkozelebb eso) edenyben levohoz jart, ez egy mangos edesseg; egyebkent mindent kezzel esznek; nem ordongosseg megtanulni, de azert nem is egyszeru annyira, hogy a rizst a lencsevel hogy kevered ugy ossze, hogy ne csopogjon mindenfele mikozben eszel;
ez pedig egy igazi vendegsegben keszult kep, ferjem apai unokatestverenel vacsoraztunk; gyonyoruen rajzolt etkezo (foldon esznek Indiaban)
meg szerencse, hogy kaphatoak sablonok, kulonben eleg bajban lennek, nem tartoztam elvonalba az iskolaban rajzbol; es ferj sem, igy szegeny kisfiam remelem a nagynenje rajzkeszseget orokli, kulonben nagyon megszivta
azt hiszem a nem otthoni etkezes kulon tema lesz, mert szinte vegelathatatlan a sor
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: